Οι εκδρομές στη φύση έχουν σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Αποφορτίζεσαι ενώ ασκείσαι σε ένα φυσικό περιβάλλον, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και ανακαλύπτοντας διαδρομές που δεν γνώριζες.
Η αγάπη για τη φύση στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε αφορμή για ένα κοινό όραμα και μια όμορφη συνεργασία, το Εν φύσει και Παίδες εν Φύσει.

 

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα. Η Σοφία Γαβρίλη ως Συνοδός βουνού αναζητούσε έναν τρόπο να μεταδώσει στην τότε 3χρονη κόρη της το πάθος της για τη πεζοπορία. Ξεκινώντας από μια μικρή παρέα φίλων, ένα μεγαλύτερο όνειρο πήρε μορφή και αυτό ήταν το Εν φύσει.

Εκδρομές εντός ή εκτός Αττικής που σκοπό έχουν τη ψυχαγωγία, τη σύνδεση της οικογένειας, τη γνώση των ιστορικών στοιχείων κάθε τόπου και την ανέμελη διάθεση που προσφέρει ένα φυσικό περιβάλλον.

Σε όλες αυτές τις εκδρομές, η Σοφία Γαβρίλη είχε συνοδοιπόρο στο όνειρο τη Σοφία Γαλιώτου. Η Σοφία Γαλιώτου, Νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, ονειρεύτηκε ένα σχολείο χωρίς τοίχους που δίνει προτεραιότητα στη βιωματική μάθηση και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Έτσι, δημιούργησε το Παίδες εν Φύσει, ένα σχολείο του δάσους με ανεκτίμητα οφέλη στα παιδιά.

Τι είναι άραγε η Παιδαγωγική των σχολείων του δάσους; Πρόκειται για μια μορφή υπαίθριας και προσωποκεντρικής μάθησης. Με την άμεση επαφή στη φύση τα παιδιά συνδέονται μαζί της, αποκτούν οικολογική συνείδηση, δοκιμάζουν τα όριά τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ανθεκτικότητά τους.
Τα παιδιά μπορούν ενδεικτικά να απασχοληθούν με υπαίθρια σπορ, κατασκευές με φυσικά υλικά, εξερεύνηση, υπαίθρια διαβίωση, ριψοκίνδυνο παιχνίδι τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.

Στις συναντήσεις των Παίδων εν φύσει μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 3-10 ετών, χωρισμένα σε αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες ή και σε μικρότερα ακόμα μαζί με τον συνοδό τους. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται κυρίως στα Βόρεια προάστια Αττικής.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση που οργανώνουν είναι οι κατασκηνώσεις, λίγων ή περισσότερων ημερών. Η κατασκήνωση και πόσο μάλλον σε ένα φυσικό περιβάλλον, είναι μια συναρπαστική εμπειρία στα μάτια ενός παιδιού. Τα παιδιά αναπτύσσουν πρακτικές δεξιότητες, όπως η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και η βέλτιστη λήψη αποφάσεων, καλλιεργούν περιβαλλοντική συνείδηση, αποκτούν ομαδικό πνεύμα, κάνουν νέες φιλίες και μαθαίνουν να γίνονται αυτόνομα.

Οι Παίδες εν φύσει σχεδιάζουν κατασκηνώσεις με στόχο αλλιώτικες εμπειρίες, ανάλογα με την ηλικία και εμπνευσμένες από το τοπίο και την ιστορία του. Μπορεί να περιλαμβάνουν πεζοπορία, κολύμβηση, υπαίθρια εκπαίδευση, εθελοντική εργασία κ.ά. Η διαμονή γίνεται σε καταλύματα ή κατάλληλους χώρους κατασκήνωσης, πληρώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Εν κατακλείδι, όταν βρίσκεσαι σε επαφή με τη φύση ανακαλύπτεις τα όριά σου, γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και αποκτάς δεξιότητες που σε οχυρώνουν συναισθηματικά. Επαφή με τη φύση δεν είναι απλά ένας περίπατος στην εξοχή, είναι η σύνδεση και η εναρμόνιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

 

 

 

Εν φύσει & Παίδες εν φύσει

Αν αυτό που διάβασες σου άρεσε, μοιράσου το μαζί μας με ένα σχόλιο ή με τους φίλους σου: