Μία από τις πιο αγαπητές θεατρικές ομάδες, είναι η Ομάδα Ονειρόδραμα. Η θεματολογία, η μελέτη, η αισθητική των παραστάσεών τους, η επικοινωνία τους με το κοινό, κάνουν το θέατρο να ξεχειλίζει κάθε φορά από παιδιά. Αυτή τη περίοδο ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός η διαδραστική παράσταση – εργαστήρι “Πώς να γίνεις ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ”. Αξίζει να δείτε τόσο την παράσταση, όσο και να γνωρίσετε τους συντελεστές της παράστασης, για αυτό εξασφαλίσαμε μια συνέντευξη μαζί τους.
📷 by Γιάννης Τσιγκέλης
Η παράσταση “Πώς να γίνεις ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑς” είναι μια χιουμοριστική ιστορία μυστηρίου για θεατές ηλικίας 4-10 ετών που ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, τη θετική σκέψη και συμβάλλει στην ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων.
Η Έλλη, μαζί με τον μπαμπά της, μόλις έχει μετακομίσει σε μια καινούργια πόλη, όπου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και νιώθει ανασφάλεια. Η πρώτη μέρα στο σχολείο ξεκινά δύσκολα, καθώς ένας συμμαθητής της, ο Μίλτος δεν είναι πολύ φιλικός απέναντί της. Η Έλλη αισθάνεται θυμό και δεν γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί, ώσπου ξαφνικά ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλίο με τίτλο “Πώς να γίνεις ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ”.
Το βιβλίο αυτό μοιάζει περισσότερο με ταξίδι που βοηθά την Έλλη να διαχειριστεί το συναίσθημά της, ενώ παράλληλα ταξιδεύουν μαζί της και οι μικροί θεατές που αναγνωρίζουν την αξία της ενσυναίσθησης, της δικαιοσύνης, της προσφοράς, της συνεργασίας.
Η παράσταση, το βιωματικό εργαστήρι που ακολουθεί, αλλά και οι ίδιοι οι ήρωες, μεταδίδουν στα παιδιά πολύτιμα μηνύματα και τα βοηθούν να αναγνωρίσουν τις υπερδυνάμεις που κρύβουν μέσα τους. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Βασίλη και την Μελισσάνθη, τους πρωταγωνιστές της παράστασης.
📷 by Γιάννης Τσιγκέλης
Πώς αισθάνεσαι που μέσω της τέχνης σου μπορείς να επικοινωνήσεις συναισθήματα και αξίες στα παιδιά;
Μελισσάνθη: Αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένη και τυχερή, που τη δουλειά μου παρακολουθούν μικρά πλάσματα! Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου, είναι το χώμα που δέχεται τους σπόρους που φυτεύουμε εμείς! Συνεπώς αισθάνομαι και μεγάλη ευθύνη και ευτυχία, όταν βλέπω τα «σποράκια» μας να ανθίζουν και να ομορφαίνουν τις ψυχές των μικρών μας θεατών.
Βασίλης: Είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμάς να προσπαθούμε να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια με τα παιδιά. Να μπορούμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα και να τους προσφέρουμε τα εργαλεία εκείνα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αρμονικά στην ομάδα. Έπειτα θέλουμε να ενεργοποιηθεί το συναίσθημα του παιδιού και όχι να το εκβιάσουμε. Θέλει μεγάλη φροντίδα και προσοχή το πώς επικοινωνείς ιδέες, αξίες και συναισθήματα στο παιδί.
Η μητρότητα σε έχει βοηθήσει να προσεγγίσεις τα θέματα που πραγματεύεστε; Θα μπορούσε να είναι η δική σου υπέρ-δύναμη;
Μελισσάνθη: Οπωσδήποτε! Πάρα πολύ! Ανέκαθεν λειτουργούσε μέσα μου έντονα το γονεϊκό ένστικτο, ακόμα και πριν αποκτήσω παιδιά. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με παιδιά και με ζητήματα που αφορούν την προσέγγιση της «εκπαίδευσης» και της «ανατροφής» ενός μικρού παιδιού, είναι ένα κομμάτι που πάντα με ενδιέφερε. Έχοντας παιδιά, ανακάλυψα κι εγώ με τη δική τους βοήθεια, τις δικές μου υπερδυνάμεις όπως την αγάπη, την αποδοχή, τη διαχείριση του θυμού (αυτό δεν το έχω καταφέρει ακόμα.!) και μέσα σε αυτές θα ξεχώριζα μια που συναντάμε και στο έργο μας: «Είμαι δίκαιος! Παραδέχομαι τα λάθη μου κι έχω το θάρρος να ζητήσω συγγνώμη!» Ως γονιός έχω κάνει λάθη, το παραδέχομαι και τους ζητώ με ειλικρίνεια συγγνώμη.
📷 by Γιάννης Τσιγκέλης
Η θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα, παρουσιάζει παραστάσεις και στο σχολικό περιβάλλον. Στη παράσταση “Μπες στα παπούτσια μου”, η οποία παρουσιάζεται για τέταρτη χρονιά και πραγματεύεται τη διαφορετικότητα, πρωταγωνιστούν η Χριστίνα Μουδάτσου και ο Κωνσταντίνος Παράσης.
Στις παραστάσεις “Πώς να γίνεις ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ” και “Μια τελεία….είναι μόνο η αρχή!” πρωταγωνιστούν η Σταυρούλα Μελισσάνθη Μάκρα και ο Βασίλης Παπαλαζάρου.
Η νέα τους παράσταση που απευθύνεται σε βρέφη και μικρότερα παιδιά, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαϊωάννου, ονομάζεται “Θέλεις να γίνουμε φίλοι;” και στόχο έχει να διεγείρει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, να ενδυναμώσει την ομαδικότητα και να διευρύνει τη δημιουργική φαντασία των μεγαλύτερων παιδιών.
Η Χριστίνα και ο Γιώργος εμπνέονται από διάφορα ερεθίσματα και σχεδιάζουν τις εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις της ομάδας Ονειρόδραμα. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Η προσέγγισή σας όταν ανεβάζετε μια παράσταση, αλλά και το ίδιο το κοινό, είναι παράγοντες που επηρεάζονται από το αν η παράσταση ανεβαίνει στο σχολικό περιβάλλον ή στον χώρο του θεάτρου;
Χριστίνα: Ξεκινώντας το σχεδιασμό μιας παράστασης έχουμε στο μυαλό μας πρώτα από όλα το θέμα που θέλουμε να αναπτύξουμε και να παρουσιάσουμε. Το θέμα αφορά το παιδί του τότε και του τώρα. Πιστεύω ότι τα θέματα είναι διαχρονικά, αλλάζει μόνο ο τρόπος που εμφανίζονται. Όλα τα συναισθήματα του παιδιού είναι αποδεκτά, απαραίτητα και χρήσιμα. Καλούμαστε να δώσουμε φως σε ότι απασχολεί το παιδί. Πιο συγκεκριμένα μας ενδιαφέρουν θέματα, καταστάσεις, συναισθήματα που κι εμείς σαν παιδιά χρειαζόμασταν βοήθεια για να καταλάβουμε, να διαχειριστούμε και δεν γνωρίζαμε τρόπους αντιμετώπισης.
Η παράσταση στο σχολείο έχει για εμάς το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια βαρύτητα που έχει και στο θέατρο. Τα παιδιά, οι συνοδοί γονείς ή εκπαιδευτικοί, όποιοι κι όπου, εμείς τους αντιμετωπίζουμε με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για γνώση και αλήθεια.
Αυτό που μπορεί να διαφέρει είναι τα σκηνικά, ο φωτισμός, ο ήχος που είναι διαφορετικός στο θέατρο λόγω συνθήκης. Αν και εμείς προσπαθούμε και στο σχολείο να έχουμε ότι καλύτερο μπορούμε όσο αφορά και το τεχνικό κομμάτι της παράστασης. Μεγάλη σημασία για εμάς έχει στο σχολείο να δημιουργήσουμε μια συνθήκη θεάτρου, ώστε όλοι μαζί να απολαύσουμε τη μοναδική αυτή σύνθετη τέχνη που εκπαιδεύει και συγχρόνως ψυχαγωγεί. Στο θέατρο κάποιες φορές είναι πιο εύκολο καθώς ο χώρος, οι φωτισμοί, ο ήχος σε υποβάλουν σε μια κατάσταση που από μόνη της είναι μαγική.
Γιώργος: Το παιδί στο σχολείο βιώνει την παράσταση εντελώς διαφορετικά. Τις περισσότερες φορές ταυτίζεται πιο εύκολα καθώς είναι στον οικείο του χώρο. Επίσης πολλά παιδιά εκφράζουν την επιθυμία να συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις στο τέλος καθώς αντιλαμβάνονται ότι η μαγεία του θεάτρου δεν είναι απαραίτητα τα φαντασμαγορικά σκηνικά και οι μεγάλες θεατρικές σκηνές, αλλά η ουσία του θεάτρου είναι η ενσάρκωση ενός ρόλου, η μεταμόρφωση σε κάτι “διαφορετικό” όταν βλέπουν ότι αυτό γίνεται σε “μη” θεατρικούς χώρους, όπως οι αίθουσες των σχολείων, αυτό εξιτάρει την φαντασία τους περισσότερο.
📷 by Γιώργος Καλκανίδης
Εν κατακλείδι, η θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα είναι σαν ένα μαγικό όχημα που σε μεταφέρει σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, κερδίζει τα παιδιά από την πρώτη στιγμή και αγαπάνε πραγματικά το θέατρο.
Άλλωστε το θέατρο δεν είναι απλά μια ακόμα επιλογή στη ψυχαγωγία, πάνω από όλα είναι έκφραση συναισθημάτων!
Έμπνευση για εκείνους και Δύναμη για τα παιδιά μας λέει η Χριστίνα, Ελευθερία μας απαντά ο Γιώργος, Ευγνωμοσύνη ο Βασίλης, Ευτυχία συμπληρώνει η Μελισσάνθη, Όνειρο θα έλεγα εγώ που η ομάδα Ονειρόδραμα το κάνει πραγματικότητα.
📷 by Γιώργος Καλκανίδης
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, τα σχολικά προγράμματα και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ:
Add a comment