Από μικρή θυμάμαι να περνώ τα καλοκαίρια μου στο χωριό, κάνοντας πεζοπορία, εξερευνώντας μονοπάτια και ανακαλύπτοντας νέους τρόπους να είμαι κοντά στη φύση. Είναι τόσο ευεργετική η επαφή με τη φύση για όλη την οικογένεια, για αυτό και ο αγροτουρισμός πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας.

 

Ως λάτρεις του αγροτουρισμού, επισκεφτήκαμε το Αγρόκτημα Τιθορέα (https://ti8orea.gr/). Η Τιθορέα είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας, χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού.

Οι ιδιοκτήτες του καταλύματος και τα σκυλάκια τους μας υποδέχτηκαν ζεστά και η διαμονή μας ξεκίνησε με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Τα σπιτάκια είναι πεντακάθαρα, κουκλίστικα και τα σκεπάσματα μύριζαν τόσο όμορφα που σε προσκαλούσαν για χουχούλιασμα.

Το κατάλυμα διαθέτει αρκετούς τρόπους θέρμανσης, κουζινάκι και μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 άτομα.

 

 

Στο αγρόκτημα θα δείτε φυσικά και ζωάκια, κοτούλες, σκυλάκια, γατούλες, γαιδουράκι, άλογο.

Κάποιες από τις στιγμές που κρατήσαμε έντονα είναι το παιχνίδι με τα σκυλάκια, ιππασία με την Ιζαμπέλα και είδαμε πως μαζεύονται οι ελιές.

Περισσότερο όμως κρατήσαμε στη καρδιά μας τη ζεστή φιλοξενία του κ. Γιάννη και της κ. Όλγας που ήταν σαν να σε υποδέχονται δικοί σου άνθρωποι.

Βόλτες στη Τιθορέα – Βελίτσα

Ανεβαίνοντας τη πλατεία θα δείτε το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και τον καταρράκτη της Τιθορέας.

Λίγο πιο χαμηλά έχει το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του θεολόγου με ψηφιδωτά δαπέδου 3ου – 4ου αιώνα, που δυστυχώς δεν το προλάβαμε ανοιχτό

Επίσης μπορείτε να δείτε το σπίτι που έμενε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης . Εξωτερικά μόνο καθώς δεν είναι επισκέψιμο.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να περπατήσετε προς το φαράγγι Καχάλα και να δείτε τη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Στο χωριό έχει ακόμα φούρνο και λίγες επιλογές για φαγητό.

Μεταλλευτικό Μουσείο Φωκίδας

Μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες αυτής της εκδρομής ήταν στο Μεταλλευτικό Μουσείο Φωκίδας.

Ένα εκπληκτικό θεματικό πάρκο όπου μαθαίνεις με διαδραστικό τρόπο πληροφορίες για τη Ζωή των μεταλλωρύχων και τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.

Η ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά. Ήμασταν με ένα γκρουπ περίπου 15 ατόμων, κατεβήκαμε με το ασανσέρ 18 μέτρα κάτω από τη γη, φορέσαμε τα κράνη μας και μπήκαμε σε βαγόνι όπου κάνει μια διαδρομή 500 μέτρων.

Έχει αρκετό θόρυβο σε αυτό το σημείο οπότε ίσως μικρότερα παιδιά να τρομάξουν. Έπειτα περπατάς μαζί με τον ξεναγό, όπου σε μια διαδρομή 150-200 μέτρων αντικρύζεις στοές με φιγούρες και εξοπλισμό μεταλλωρύχων και το οπτικοακουστικό υλικό σε ταξιδεύει στον χρόνο.

Γυρίσαμε πίσω με το βαγόνι και ακολούθησε το δεύτερο μέρος της έκθεσης στον χώρο μεταλλευτικής ιστορίας. Έχει πολλά εκθέματα, καθένα από αυτά έχει διαφορετικό νούμερο και με ένα χειριστήριο που κρατάς στα χέρια σου επιλέγεις νούμερο και μαθαίνεις πληροφορίες για το αντίστοιχο έκθεμα.

Τέλος, πηγαίνεις στη πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας όπου στο πρώτο μέρος γνωρίζεις την καθημερινότητα των μεταλλωρύχων, ενώ στο δεύτερο λαμβάνεις πληροφορίες για τη διάσπαση του βωξύτη.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Χρειάζεται κράτηση
Κάτω στις στοές έχει υγρασία, οπότε ντυθείτε ανάλογα
Στάζουν νερά σε κάποια σημεία και έχει λάσπη οπότε φορέστε αθλητικά παπούτσια
Δεν θα το πρότεινα σε ανθρώπους που έχουν κλειστοφοβία
Επιτρέπεται η φωτογράφηση/βιντεοσκόπηση
Τα εισητήρια κοστίζουν 12 ευρώ/ ενήλικο, για παιδιά κάτω των 6 ετών 5 ευρώ και άνω των 6 ετών 10 ευρώ.

Το χάνι της Γραβιάς

Αν πάτε στο vagonetto είστε πολύ κοντά στο χάνι της Γραβιάς.

Η Γραβιά είναι επιβλητική και έχει μια πολύ ωραία ενέργεια.

Θα δείτε το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και φυσικά θα επισκεφθείτε το χάνι της Γραβιάς. Δεν απαιτείται κράτηση, ωστόσο αν δεν θέλετε να περιμένετε μπορείτε να κάνετε.

Η ξενάγηση διαρκεί μισή ώρα, είδαμε μια ταινία σε προτζέκτορα και η κυρια που μας υποδέχτηκε μας μίλησε για την ιστορία του Ανδρούτσου.

Έπειτα μπορείτε να περιηγηθείτε στον χώρο και να βγάλετε όσες φωτογραφίες θέλετε, αφού πρώτα τελειώσει η ξενάγηση.

Το κόστος των εισιτηρίων ήταν 13 ευρώ (2 ενήλικες και ένα παιδί).

Άλλες βόλτες που μπορείτε να κάνετε είναι στη γραφική Αμφίκλεια, στο Πάρκο της Παύλιανης, στην Αράχωβα, στην Άνω Αγόριανη (Επτάλοφος) που προσωπικά με κέρδισε λίγο παραπάνω.

Συνολικά μια φανταστική εκδρομή, επιστρέψαμε χορτάτοι από νέες εμπειρίες, με παραμυθένια διάθεση από την Άνω Αγόριανη, με ζεστασιά στην καρδιά από τους φιλόξενους ιδιοκτήτες του Αγροκτήματος και με γεύση μαρμελάδα ρόδι που μας έφτιαξε η κυρία Όλγα.

Κείμενο: Σταυρούλα Τζωρτζάτου

 

Αν αυτό που διάβασες σου άρεσε, μοιράσου το μαζί μας με ένα σχόλιο ή με τους φίλους σου: