Η Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη δημιουργεί τις πιο φωτεινές ιστορίες για τα παιδιά μας και όχι τυχαία. Έχει μεταξύ άλλων σπουδές στον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό, εργασιακή εμπειρία στον επαγγελματικό φωτισμό, είναι ιδρύτρια του «Penny’s light seminar» και μητέρα 2 παιδιών. Αγαπάμε οικογενειακώς τα βιβλία της, διότι κάθε φορά που τα διαβάζουμε αισθανόμαστε να λάμπουν τα πιο όμορφα συναισθήματά μας. Σε αυτή τη συνέντευξη μας παρουσιάζει το δεύτερο βιβλίο της “Ιστορίες γεμάτες φως”.
Πώς αποφάσισες την ακαδημαϊκή σου γνώση να τη μεταφέρεις σε ένα παιδικό βιβλίο;
Η απόφαση να μεταφέρω τις γνώσεις μου πάνω στο θέμα του φωτός, όχι σε ένα αλλά σε δύο παιδικά βιβλία, ήρθε αβίαστα μέσα από την ενασχόληση μου με τα παιδιά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κατέχω Διδακτορικό και Μεταπτυχιακό σε Αρχιτεκτονικό Φωτισμό από το University College London (UCL). Επίσης εργάζομαι στον χώρο του επαγγελματικού φωτισμού επί σειρά ετών εκπονώντας μελέτες φωτισμού και προδιαγράφοντας φωτιστικά προϊόντα. Όταν τα δυο μου παιδιά πήγαιναν στο προνήπιο και νήπιο αντίστοιχα, με κάλεσαν οι δασκάλες να μιλήσω στους μαθητές/τριες για το φως.
Αυτές οι συναντήσεις αποτέλεσαν την αφορμή να δημιουργήσω το «Penny’s light seminar» που εκτός από τις Μελέτες Φωτισμού, αφορά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά με κύρια θεματική το φως. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει και σπουδές στην Παιδαγωγική Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού, σχεδιάζω και υλοποιώ διαδραστικά εργαστήρια που παρουσιάζω σε σχολεία, μουσεία και άλλους χώρους, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τα εργαστήρια δεξιοτήτων (φροντίζω το περιβάλλον, καιρικά φαινόμενα, ηλιακό σύστημα, συμπερίληψη κλπ).
Ήταν λοιπόν, μέσα από αυτά τα εργαστήρια που μου γεννήθηκε η ιδέα να γράψω το πρώτο μου παιδικό βιβλίο, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να μάθουν για το φως. Το βιβλίο έχει τίτλο «Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως» σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά και είχε συμπεριληφθεί στους βραχείς καταλόγους του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου για το 2021. Έχει εκδοθεί και στα Αγγλικά, με τους δύο τίτλους να είναι εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τη δημοτική εκπαίδευση.
Φτάνοντας στον Οκτώβριο 2024, εκδόθηκε το δεύτερο παιδικό βιβλίο μου «Ιστορίες γεμάτες φως» με τον ίδιο ήρωα από την ίδια εικονογράφο (εκδόσεις «Penny’s light seminar», διανομή σε όλα τα βιβλιοπωλεία μέσα από το δίκτυο των Εκδόσεων Πατάκη με το ISBN 9786188741003). Εύχομαι το καινούργιο αυτό βιβλίο να μάθει στα παιδιά ακόμα περισσότερα πράγματα για το φως ως φυσικό φαινόμενο αλλά και για το φως ως….. αλλά ας μην αποκαλύψω ακόμη περισσότερα!
Ο παππούς του Φώτη αφηγείται ιστορίες στον εγγονό του. Μέσω των ιστοριών συνδέονται μεταξύ τους;
Θα χρησιμοποιήσω κάποιες φράσεις από το βιβλίο «Είμαι πολύ τυχερός, πρώτα απ’ όλα επειδή έχω έναν εγγονό που μπορώ να μοιράζομαι τις ιστορίες μου. Γιατί οι ιστορίες όταν δεν μοιράζονται, χαλάνε όπως τα τρόφιμα που μένουν για καιρό στο ράφι». Πράγματι, οι ιστορίες όταν δεν μοιράζονται παλιώνουν και ξεχνιούνται και χάνεται η ευκαιρία της σύνδεσης.
Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να έχεις να μοιραστείς τις ιστορίες σου με κάποιον, και ακόμα καλύτερα με κάποιον που αγαπάς. Και αυτός να ακούει, να μαθαίνει και έπειτα να γεννά τις δικές του ιστορίες και τελικά να τις μοιράζεται κι εκείνος. Τι άλλο μπορεί να φέρει αυτό, παρά σύνδεση, αγάπη, κατανόηση, ενσυναίσθηση….
Ναι, οι ιστορίες όταν μοιράζονται φέρνουν πιο κοντά αγαπημένα πρόσωπα, καθώς περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί, με θετική ενέργεια και διάθεση, όπως γίνεται με τον Φώτη και τον παππού του. Με αφορμή αυτό, μου έρχεται στο μυαλό ο δικός μου παππούς που μίλαγε και μίλαγε και μίλαγε και έλεγε πάντα τις ίδιες ιστορίες, χαραγμένες πια στη μνήμη και την καρδιά μου.
Πώς οι ιστορίες έχουν θετική επίδραση στα παιδιά;
Οι θετικές επιδράσεις των ιστοριών στα παιδιά είναι πολλαπλές. Μόλις αναφέραμε με αφορμή την προηγούμενη ερώτηση, την ευκαιρία για ουσιαστική σύνδεση που προσφέρουν ανάμεσα στον αφηγητή και τον ακροατή. Επιπλέον όμως, οι ιστορίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις των παιδιών. Στο βιβλίο μας, ο παππούς εξηγεί με επιστημονικό τρόπο πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας, οι φωτεινοί πυλώνες και το φωτοστέφανο, αλλά επίσης αναφέρεται σε μύθους που πίστευαν οι Λάπωνες, οι Αιγύπτιοι και οι Αρχαίοι Έλληνες αναφορικά με το φως. Επίσης, οι ιστορίες εμπλουτίζουν τη φαντασία των παιδιών και τα ταξιδεύουν σε μέρη που δεν έχουν πάει ποτέ.
Ο Φώτης, για παράδειγμα, είναι σαν να ταξιδεύει για λίγο στο χρόνο και να γίνεται κι εκείνος ζωγράφος του ουρανού. Ακόμα, οι ιστορίες κάνουν τα παιδιά να γεννούν τις δικές τους ιστορίες, να συνδυάζουν τη φαντασία και την αλήθεια τους, και με αυτόν τον τρόπο να εκφράζονται και να νιώθουν δημιουργικά. Αυτό έκανε και ο ίδιος ο ήρωας μας, ο Φώτης, που δημιούργησε μια δική του ιστορία που με τη σειρά του, διηγήθηκε στον παππού του.
Οι μύθοι που αναφέρονται στο βιβλίο βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημαντικότητα των πηγών φωτός, όπως ο ήλιος αλλά και τον συμβολισμό στη ζωή τους;
Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τα φυσικά φαινόμενα φωτός που δημιουργεί ο ήλιος. Η αλήθεια είναι ότι ο ήρωας μας προτιμάει να πιστεύει ότι οι Λάπωνες ψάχνουν τους ταράνδους τους στον ουρανό, παρά να μαθαίνει για τη διάθλαση και αντανάκλαση φωτός. Νιώθει σαν να του χαλάει η μαγεία. Όμως όπως λέει ο κυρ-Φώτης «το παραμύθι και η αλήθεια δεν είναι εχθροί… είναι δύο φίλοι καλοί». Χρειαζόμαστε και τα δύο, και τους μύθους και τα επιστημονικά δεδομένα.
Τώρα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας συμβολισμός στο τέλος του βιβλίου. Τα παιδιά δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν αφηρημένες έννοιες ή συμβολισμούς. Πιστεύω όμως ότι με τον διάλογο που έχουν ο παππούς και ο Φώτης, μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι, όπως ο ήλιος υπάρχει πάντα ακόμα και όταν δεν φαίνεται, έτσι γίνεται και με τα συναισθήματα… «Εσύ ας πούμε, βλέπεις τώρα τον ήλιο;» ρωτάει ο παππούς τον Φώτη μετά τη δύση του ήλιου. «Όχι έχει χαθεί» απαντά ο Φώτης. «Κι όμως υπάρχει, όπως…» συνεχίζει ο παππούς αποκαλύπτοντας στον Φώτη την πιο φωτεινή αλήθεια…
Ποιο είναι το πιο δυνατό φως στη ζωή μας;
Το πιο δυνατό φως στη ζωή του ενός μπορεί να είναι διαφορετικό από το πιο δυνατό φως στη ζωή κάποιου άλλου. Για εμένα, ισχύει αυτό που λέει ο παππούς Φώτης στην ιστορία «Λένε πως το πιο δυνατό φως βγαίνει από την αγάπη». Πιστεύω ότι με την αγάπη την ανιδιοτελή, την απλόχερη, την άνευ όρων, μπορούν να γίνουν θαύματα στον κόσμο μα και στις ψυχές μας. Αυτή η αγάπη, νιώθω ότι αποτελεί το πιο δυνατό φως, την κινητήρια δύναμη που φωτίζει το δρόμο μας με τρόπο μαγικό, ονειρικό, παραμυθένιο… που μας προστατεύει, που μας καθοδηγεί, που μας ηρεμεί, που μας ισορροπεί… Για αυτό το δυνατό φως είμαι ευγνώμων στον δικό μας παππού- τον μπαμπά μου. Γιατί όπως λέει και ο παππούς Φώτης «Τα μάτια μας μπορεί να μας γελάσουν, όμως η καρδιά μας ποτέ». Αυτή η καρδιά ας γεννά το πιο δυνατό φως του κόσμου…
Μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα την Πέννυ και τις δράσεις της στις ακόλουθες σελίδες:
Penny Hatziefstratiou Michelinaki: https://www.facebook.com/pennymichelinaki?mibextid=wwXIfr&rdid=RnellYgKI1jbBLaa&share_url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fshare%2F15dvS7CGNS%2F%3Fmibextid%3DwwXIfr#
Pennys light seminar: https://www.facebook.com/pennyslightseminar
Παιδικά βιβλία και δράσεις – Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη: https://www.facebook.com/groups/3437406846484452/
Add a comment